nie kupujmy przed świętami zatrutej żywności

Menu
 
wyjątkowa
Warto przed swiętami w okresie zwiększonych zakupów żywności
dowiedzieć się czego należy unikać.

fragmenty:

Podobnie jest z innymi produktami. Wymagań jakościowych nie spełnia
33% pieczywa pszennego, co trzeci słoik z przetworami warzywnymi, co
szósty z owocowymi. Można też kupić parówki cielęce, w których nie ma
ani grama cielęciny. I mielonkę wieprzową składającą się z białka
sojowego, kaszy manny, wody, tłuszczu wieprzowego, mięsa i chrząstek
drobiowych i tylko 13 % mięsa wieprzowego.

Według Alexis Black, autorki artykułu opublikowanego w NewsTarget.com,
aspartam może wywoływać raka, ślepotę, migrenę, zaburzenia w życiu
seksualnym czy niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD.
Aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy alkohol metylowy,
który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany
powszechnie do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych.

Pogoń za szczupłą sylwetką każe nam rezygnować z kolejnych niezdrowych
produktów. Na pierwszy ogień zazwyczaj idzie cukier. Zastępujemy go
aspartamem – najczęściej używanym słodzikiem. Jak się okazuje może on
w naszym organizmie wywołać ogromne spustoszenie.

Aspartam znajduje się w dietetycznych napojach, gumach do żucia,
często słodzimy nim kawę i herbatę. Pojawił się w USA prawie ćwierć
wieku temu. Uzyskał wtedy aprobatę Amerykańskiej Agencji ds. Żywności
i Leków (FDA), rządowej organizacji, która udziela zezwoleń na
stosowanie chemicznych substancji w produktach spożywczych – informuje
NewsTarget.com.

duzo materiałów nt. jak obywatele są podtruwani:
[url]http://www.obnie.info/Joomla/index.php?view=category&id=73%3Azatrutazywnosc&option=com_content&Itemid=27[/url]
--------------------------------------------------------------------
###Obywatele muszą założyc władzy kaganiec i trzymac ją na smyczy###
[url]www.obnie.info[/url] TV - [url]www.justin.tv/civiltv[/url]



CC pisze:[color=blue]
> Aspartam znajduje się w dietetycznych napojach, gumach do żucia,
> często słodzimy nim kawę i herbatę. Pojawił się w USA prawie ćwierć
> wieku temu. Uzyskał wtedy aprobatę Amerykańskiej Agencji ds. Żywności
> i Leków (FDA), rządowej organizacji, która udziela zezwoleń na
> stosowanie chemicznych substancji w produktach spożywczych – informuje
> NewsTarget.com.[/color]

Potwierdzam, to najbardziej szkodliwy syf dostępny w sklepach
spożywczych. Najprościej go znaleźć we wszystkich produktach "bez
cukru", ludzie podniecają się tym jaka cola czy pizza jest niezdrowa a
jednocześnie łykają skrajnie rakotwórczy słodzik we wszystkim.

Dnia Mon, 06 Apr 2009 12:18:39 +0200, darkelf napisał(a):
[color=blue]
> Potwierdzam, to najbardziej szkodliwy syf dostępny w sklepach
> spożywczych. Najprościej go znaleźć we wszystkich produktach "bez
> cukru", ludzie podniecają się tym jaka cola czy pizza jest niezdrowa a
> jednocześnie łykają skrajnie rakotwórczy słodzik we wszystkim.[/color]

Mi się udało kupić herbatę z aspartamem :/

W życiu bym nie wpadł na to, że będą to wciskać nawet do herbaty.
(jakaś "z sokiem malinowym")

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

Borys Pogoreło pisze:[color=blue]
> Mi się udało kupić herbatę z aspartamem :/
>
> W życiu bym nie wpadł na to, że będą to wciskać nawet do herbaty.
> (jakaś "z sokiem malinowym")[/color]

Hmmm..... też bym się nie spodziewał.... jakaś nazwa producenta czy coś?
Składu owocowych herbat zazwyczaj nie sprawdzam.



darkelf pisze:[color=blue]
> CC pisze:[color=green]
>> Aspartam znajduje się w dietetycznych napojach, gumach do żucia,
>> często słodzimy nim kawę i herbatę. Pojawił się w USA prawie ćwierć
>> wieku temu. Uzyskał wtedy aprobatę Amerykańskiej Agencji ds. Żywności
>> i Leków (FDA), rządowej organizacji, która udziela zezwoleń na
>> stosowanie chemicznych substancji w produktach spożywczych – informuje
>> NewsTarget.com.[/color]
>
> Potwierdzam, to najbardziej szkodliwy syf dostępny w sklepach
> spożywczych. Najprościej go znaleźć we wszystkich produktach "bez
> cukru", ludzie podniecają się tym jaka cola czy pizza jest niezdrowa a
> jednocześnie łykają skrajnie rakotwórczy słodzik we wszystkim.[/color]

A to jakieś dowody na to istnieją? czy taki mit w stylu szkodliwości E-330?

ducze pisze:[color=blue]
> A to jakieś dowody na to istnieją? czy taki mit w stylu szkodliwości E-330?[/color]

Ludzie są tępi i aby uniknąć cukru "dla zdrowia" zjedzą każde świństwo,
nawet tak szkodliwe.

W Wikipedii jest napisane, że dowodów nie ma, ale chociaż dali to:

'Wstępne badania bezpieczeństwa użycia tego związku sugerowały, że może
on prowadzić do guza mózgu u szczurów. W rezultacie Amerykańska Agencja
ds. Żywności i Leków (FDA) nie dopuściła go początkowo do obrotu w USA.
W 1980 r. po licznych interwencjach wpływowych osób związanych z G.D.
Searle FDA zgłosiła wniosek do Public Board of Inquiry (PBOI) z prośbą o
ponowne przetestowanie wpływu aspartamu na guza mózgu.

PBOI po przestudiowaniu dawnych testów i przeprowadzeniu nowych
stwierdziła, że aspartam nie wywołuje guza mózgu i zarekomendowała go do
dopuszczenia jako dodatku do żywności. W 1981 r. Ronald Reagan
przeprowadził zmianę szefa FDA i nominował na to stanowisko Arthura Hull
Hayesa, który opierając się na wynikach PBOI i dodając do tego wyniki
analogicznych badań japońskich dopuścił do użycia ten związek, z
zastrzeżeniem stosowania go wyłącznie w suchych produktach. W 1983 r.
FDA rozszerzyła stosowalność aspartamu także na wypieki. W 1996 r. FDA
zniosła wszelkie restrykcje na użycie tego związku i zezwoliła na
stosowanie go we wszelkich produktach spożywczych. Za FDA podążyły
odpowiednie agencje w wielu krajach świata, w tym w Japonii i Unii
Europejskiej, które zalegalizowały użycie aspartamu w produktach
spożywczych.

Niektórzy sądzą, że korowody wokół zalegalizowania aspartamu były
związane z politycznym konfliktem interesu. Donald Rumsfeld, przyjaciel
rodziny George'a Busha był prezesem rady nadzorczej Searle, w czasie gdy
rozstrzygała się sprawa legalizacji tego słodzika. Arthur Hull Hayes,
odpowiedzialny za legalizację aspartamu, musiał opuścić fotel prezesa
FDA w 1983 r. po tym gdy ujawniono, że wziął kosztowne prezenty od kilku
korporacji. Po opuszczeniu FDA, Hayes został zatrudniony w Searle, w
dziale public relations jako starszy konsultant medyczny.'

Dnia Mon, 06 Apr 2009 14:02:34 +0200, darkelf napisał(a):
[color=blue][color=green]
>> W życiu bym nie wpadł na to, że będą to wciskać nawet do herbaty.
>> (jakaś "z sokiem malinowym")[/color]
>
> Hmmm..... też bym się nie spodziewał.... jakaś nazwa producenta czy coś?
> Składu owocowych herbat zazwyczaj nie sprawdzam.[/color]

Już dawno w śmieciach :)

Mokate się do tego przyznawało na spodzie opakowania, ale sama herbata
była pod inną marką. Jak będę ponownie w tym sklepie, to rzucę okiem.

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

On 6 Kwi, 13:51, Borys Pogoreło <bo...@pl.edu.leszno> wrote:[color=blue]
> Dnia Mon, 06 Apr 2009 12:18:39 +0200, darkelf napisał(a):
>[color=green]
> > Potwierdzam, to najbardziej szkodliwy syf dostępny w sklepach
> > spożywczych. Najprościej go znaleźć we wszystkich produktach "bez
> > cukru", ludzie podniecają się tym jaka cola czy pizza jest niezdrowa a
> > jednocześnie łykają skrajnie rakotwórczy słodzik we wszystkim..[/color]
>
> *Mi się udało kupić herbatę z aspartamem :/
>
> *W życiu bym nie wpadł na to, że będą to wciskać nawet do herbaty.
> *(jakaś "z sokiem malinowym")
>
> --
> Borys Pogoreło
> borys(#)leszno,edu,pl[/color]

Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
tym że coraz trudniej go unikać.

Użytkownik "darkelf" napisał:
[color=blue]
> Składu owocowych herbat zazwyczaj nie sprawdzam.[/color]

Ja zawsze - bo czasem z nazwą wiodącego owocu mają w składzie tylko
aromat :>

--
Pozdrawiam - Aicha

AldikWr pisze:[color=blue]
> Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
> jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
> tym że coraz trudniej go unikać.[/color]

Czemu? W normalnych produktach z normalnym cukrem aspartamu chyba nie
dodają?

On 7 Kwi, 11:45, darkelf <dark...@darkelf.darkelf> wrote:[color=blue]
> AldikWr pisze:
>[color=green]
> > Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
> > jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
> > tym że coraz trudniej go unikać.[/color]
>
> Czemu? W normalnych produktach z normalnym cukrem aspartamu chyba nie
> dodają?[/color]

Prawdę powiedziawszy jeśli czegoś nie ma na etykiecie to nie oznacza
to automatycznie że nie znajduje się to w produkcie. Jak kupujesz coś
gotowego (np. wyroby cukiernicze, czy świeży sok) to nie masz
gwarancji, że nie sypią tam słodzika. Aspartam jest pewnie tańszy. W
niektórych przypadkach nawet może nie być alternatywy, np. gumy do
żucia. W suplementach dla sportowców sporo tego sypią (sic). No i
nadmiar sacharozy i glukozy też szkodzi :d.

AldikWr pisze:[color=blue]
> Prawdę powiedziawszy jeśli czegoś nie ma na etykiecie to nie oznacza
> to automatycznie że nie znajduje się to w produkcie. Jak kupujesz coś
> gotowego (np. wyroby cukiernicze, czy świeży sok) to nie masz
> gwarancji, że nie sypią tam słodzika. Aspartam jest pewnie tańszy. W
> niektórych przypadkach nawet może nie być alternatywy, np. gumy do
> żucia. W suplementach dla sportowców sporo tego sypią (sic). No i
> nadmiar sacharozy i glukozy też szkodzi :d.[/color]

Woda też szkodzi. Ja nie mam oporów przed jedzeniem śmieciowego żarcia w
rodzaju KFC czy pizzy z dużą ilością coli, byle by w tym nie było aspartamu.

AldikWr zapodal(a):
[color=blue]
> to automatycznie że nie znajduje się to w produkcie. Jak kupujesz coś
> gotowego (np. wyroby cukiernicze, czy świeży sok) to nie masz
> gwarancji, że nie sypią tam słodzika. Aspartam jest pewnie tańszy. W
> niektórych przypadkach nawet może nie być alternatywy, np. gumy do[/color]

aspartam można wyczuć w smaku, w każdym razie na pewno w napojach.

--
pozdrawiam, Zbylut
* Usenet news. Learn what you know, share what you don't *

Dnia Wed, 8 Apr 2009 17:04:17 +0000 (UTC), Zbylut napisał(a):
[color=blue][color=green]
>> to automatycznie że nie znajduje się to w produkcie. Jak kupujesz coś
>> gotowego (np. wyroby cukiernicze, czy świeży sok) to nie masz
>> gwarancji, że nie sypią tam słodzika. Aspartam jest pewnie tańszy. W
>> niektórych przypadkach nawet może nie być alternatywy, np. gumy do[/color]
>
> aspartam można wyczuć w smaku, w każdym razie na pewno w napojach.[/color]

Zdecydowanie. Syfu z aspartamem nie sposób pić. Wszelkie maxy, lighty,
zero - wszystko na jedno kopyto.

Co do tej herbaty - Mokate pod marką Lloyd's Tea.

--
Borys Pogoreło
borys(#)leszno,edu,pl

AldikWr pisze:[color=blue]
> Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
> jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
> tym że coraz trudniej go unikać.[/color]

fenyloalanina i kwas asparaginowy? no straszne trucizny.
dla osob zdrowych wrecz niezbedne do zycia.
nigdy nie udowodniono jego szkodliwosci, mimo wielu usilnych prob.

erm pisze:[color=blue]
> AldikWr pisze:[color=green]
>> Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
>> jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
>> tym że coraz trudniej go unikać.[/color]
>
> fenyloalanina i kwas asparaginowy? no straszne trucizny.
> dla osob zdrowych wrecz niezbedne do zycia.
> nigdy nie udowodniono jego szkodliwosci, mimo wielu usilnych prob.[/color]

No przecież prof. dr hab. Pierdzisław Obszczymur z Uniwerytetu Stanowego w Iowa
w Stanach Zjednoczonych przeprowadził badania na 4 milionach osób i wszystkie
zmarły natychmiast na raka po zjedzeniu aspartamu! Chyba nie podważasz jego
autorytetu? Aspartam jest rakotwórczy - to jest oczywista oczywistość i dowody
nie są potrzebne w takim przypadku ;)

On 9 Kwi, 11:49, erm <_ermi...@go2.bezpodkreslen.pl> wrote:[color=blue]
> AldikWr pisze:
>[color=green]
> > Glutaminian sodu też nie jest dobry. Co do aspartamu to oczywiste, że
> > jest szkodliwy wystarczy zobaczyć do czego się metabolizuje, problem w
> > tym że coraz trudniej go unikać.[/color]
>
> fenyloalanina i kwas asparaginowy? no straszne trucizny.
> dla osob zdrowych wrecz niezbedne do zycia.
> nigdy nie udowodniono jego szkodliwosci, mimo wielu usilnych prob.[/color]

Fenyloalanina obniża poziom seretoniny i zwiększa adrenaliny :d
generalnie oba związki nie są obce naszemu mózgowi . Myślałem głównie
o estrze metylowym.

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • rebeccafierce.htw.pl
  •  
    Copyright Š 2006 MySite. Designed by Web Page Templates