|
|
|
wyjÄ
tkowa |
|
|
Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i wina, i gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)
Takiego pomysła mam, że zacznę pędzić na własne potrzeby ;) -- Rafał "SP" Gil - [url]http://www.rafalgil.pl/[/url] Naprawa skuterów i motocykli MOTOPOWER [url]http://www.motopower.pl/[/url] Części do skuterów Kaski z homologacją Części do motocykli [url]http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5356008[/url]
"Rafa? \"SP\" Gil" <usenet@motopower.pl> napisal w wiadomosci news:g53aof$sjq$1@inews.gazeta.pl : [color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupie sprzet do pedzenia bimbru)[/color]
Jakis czas temu widzialem niezle wyposazenie (w tej dziedzinie) w Praktikerze na Krakowskiej - az bylem zdziwiony, ze mozna sobie bez problemu skompletowac maly polmos :).
-- Pozdrawiam Sebastian S.
On 9 Lip, 23:32, "Rafał \"SP\" Gil" <use...@motopower.pl> wrote:[color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i > wina, i gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)[/color]
Kiedyś sporo gadżetów do wina było w Praktikerze (gorzej chyba z bimbrem i nielegalnie). Ostatnio drożdże i pożywkę kupiłem w Carrefourze.
Użytkownik ""Rafał \"SP\" Gil"" <usenet@motopower.pl> napisał w wiadomości news:g53aof$sjq$1@inews.gazeta.pl...[color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i wina, i > gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :) > > Takiego pomysła mam, że zacznę pędzić na własne potrzeby ;)[/color]
Jak będziesz kupował to pamiętaj Stasiu żeby albo chłodnica albo część tej chłodnicy była miedziana. Gdyby takich nie było (tylko zwykła szklana chłodnica) to kup jeszcze kawałek miedzianej siatki i ja wsadź do chłodnicy. Bimber z takiego sprzętu jest znacznie mniej kacogenny... Wojtek
Użytkownik ""Rafał \"SP\" Gil"" <usenet@motopower.pl> napisał w wiadomości news:g53aof$sjq$1@inews.gazeta.pl...[color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i wina, i > gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :) > > Takiego pomysła mam, że zacznę pędzić na własne potrzeby ;)[/color]
a na tym rekodziele wspaniałe naleweczki wychodzą (dziewczynki bardzo lubią :-) szybciutko narwij zielonych orzechów i do zamrazarki (bo za chwile beda zbyt twarde), jak nakapiesz to będzie jak znalazł :-)))
-- serdeczności! zbisa
Dnia 10-07-2008 o 09:45:37 zbisa <zbisaSPAM_FUJ@zr.ita.pwr.wroc.pl> napisał(a): [color=blue] > U?ytkownik ""Rafa? \"SP\" Gil"" <usenet@motopower.pl> napisa? w > wiadomo?ci > news:g53aof$sjq$1@inews.gazeta.pl...[color=green] >> Jak w temacie - gdzie we wro kupi? sprz?t do p?dzenia bimbru i wina, i[/color][/color] [...][color=blue] > szybciutko narwij zielonych orzechów i do zamrazarki (bo za chwile beda > zbyt > twarde), jak nakapiesz to b?dzie jak znalaz? :-))) >[/color]
.... a jakie zdrowe. ;)
Krzysztof
Rafał "SP" Gil pisze: [color=blue] > gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)[/color]
jako zamilowany konsument handmade % moge powiedziec tyle: - nie uzywaj drozdzy, tylko naturalna fermentacja - groch jest dobry jako baza - "okres oczekiwania" w upaly dobrze przebiega na dachu - finalizujac temat: "spiesz sie powoli"
-- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Dnia 10-07-2008 o 09:07:22 Alti <tu.nie@ma.adresu.pl> napisał(a): [color=blue] > Użytkownik ""Rafał \"SP\" Gil"" <usenet@motopower.pl> napisał w > wiadomości news:g53aof$sjq$1@inews.gazeta.pl...[color=green] >> Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i wina, i >> gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :) >> >> Takiego pomysła mam, że zacznę pędzić na własne potrzeby ;)[/color] >[/color] [...][color=blue] > szklana chłodnica) to kup jeszcze kawałek miedzianej siatki i ja wsadź > do chłodnicy. Bimber z takiego sprzętu jest znacznie mniej kacogenny...[/color]
.... no i ZAWSZE pierwsze 30-50 gramów odlewać np. do mycia szyb. Na samym początku idą frakcje najlżejsze, szkodliwe (metanol), trzymać temperaturę 78 stopni, w tej paruje etanol. Tak na marginesie to polecam wykorzystać mały keg po piwie, mała przeróbka i masz spoko urządzenie. Widziałem w sieci takie urządzenia nawet na skalę "przemysłową". [url]http://www.browardomowy.pl/[/url]
Smacznego, Krzysztof Wiktor
Dnia 10-07-2008 o 13:59:08 click <click_n_ride@psychop.op.pl> napisał(a): [color=blue] > Rafał "SP" Gil pisze: >[color=green] >> gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)[/color] > > jako zamilowany konsument handmade % moge powiedziec tyle: > - nie uzywaj drozdzy, tylko naturalna fermentacja > - groch jest dobry jako baza > - "okres oczekiwania" w upaly dobrze przebiega na dachu > - finalizujac temat: "spiesz sie powoli" >[/color] Idąc dalej tym tropem, zaczyna się okres zboru owoców. Winko z jabłek daje niepowtarzalny smak (calvados), mozna pakować w butle każdy, no prawie każdy, owoc a w zimowe długie wieczory uprzyjemniać sobie czas zajęciami z przerabiania winka na 70% wyrób domowy.
Krzysztof pisze:[color=blue] > Dnia 10-07-2008 o 13:59:08 click <click_n_ride@psychop.op.pl> napisał(a): >[color=green] >> Rafał "SP" Gil pisze: >>[color=darkred] >>> gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)[/color] >> >> jako zamilowany konsument handmade % moge powiedziec tyle: >> - nie uzywaj drozdzy, tylko naturalna fermentacja >> - groch jest dobry jako baza >> - "okres oczekiwania" w upaly dobrze przebiega na dachu >> - finalizujac temat: "spiesz sie powoli" >>[/color] > Idąc dalej tym tropem, zaczyna się okres zboru owoców. > Winko z jabłek daje niepowtarzalny smak (calvados), mozna > pakować w butle każdy, no prawie każdy, owoc a w zimowe długie > wieczory uprzyjemniać sobie czas zajęciami z przerabiania winka > na 70% wyrób domowy.[/color]
a owszem takie polskie winogrona zdaje sie bardziej spelnia sie w grappie niz w winie ;o)
-- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Dnia 10-07-2008 o 14:44:03 click <click_n_ride@psychop.op.pl> napisał(a): [color=blue] > Krzysztof pisze:[color=green] >> Dnia 10-07-2008 o 13:59:08 click <click_n_ride@psychop.op.pl> >> napisał(a): >>[color=darkred] >>> Rafał "SP" Gil pisze: >>> >>>> gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :)[/color][/color][/color] [...][color=blue][color=green] >> wieczory uprzyjemniać sobie czas zajęciami z przerabiania winka >> na 70% wyrób domowy.[/color] > > a owszem > takie polskie winogrona zdaje sie bardziej spelnia sie w grappie niz w > winie ;o)[/color]
Niekoniecznie, zaczyna się powrót do polskich upraw wina, powstały odmiany winogron odpornych na mrozy. Powstają wina całkiem niezłe, oczywiscie nie są to hiszpańskie czy włoskie pełne słońca ale jak na polskie warunki sa to niezłe wina stołowe. Zobacz, [url]www.winnica.golesz.pl[/url] [url]www.winajarosz.pl/[/url] -- Pozdrawiam,
Krzysztof Wiktor
Krzysztof pisze: [color=blue] > Powstają wina całkiem niezłe, oczywiscie nie są to hiszpańskie czy włoskie > pełne słońca[/color]
ale masz na mysli wina wloskie czy hiszpanskie domowej roboty? bo obecnosc "siarki" w winach europejskich(handlowych) zaczyna przerastac poziom tego czym szprycowany byl popularny niegdys jabol ja juz wole cos poludniowo amerykanskiego albo balkanskie [color=blue] > ale jak na polskie warunki sa to niezłe wina stołowe. > Zobacz, > [url]www.winnica.golesz.pl[/url] > [url]www.winajarosz.pl/[/url][/color]
wiemy, wiemy a kiedys nawet mielismy okazje pijac wytwory zielonogorskich winnic ;o) -- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Rafał "SP" Gil pisze:[color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i wina, i > gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :) > > Takiego pomysła mam, że zacznę pędzić na własne potrzeby ;)[/color]
ze trzy-cztery tygodnie temu nieźle zaopatrzone stoisko widziałem w Tesco. A do poczytania do poduszki polecam to: [url]http://www.moonshine-still.com/still.pdf[/url] ;-)
-- Pozdr. Michał
Krzysztof pisze: [color=blue] > na 70% wyrób domowy.[/color]
Takie wyroby fajnie palą. Również "się". :)
-- Marcin "Kenickie" Mydlak GG: 291246 ; kenickie<at>box43<kropek>pl; skype: kenickie_pl
Marcin "Kenickie" Mydlak pisze:[color=blue] > Krzysztof pisze: >[color=green] >> na 70% wyrób domowy.[/color] > > Takie wyroby fajnie palą. Również "się". :) > >[/color]
dobry wyrob i dobrze schlodzony nie ma prawa palic ;o) -- c l i c k ' n ' r i d e | MSPANC Cigarettes and coffee, man, that's a combination ;-)
click pisze:[color=blue] > Marcin "Kenickie" Mydlak pisze:[color=green] >> Krzysztof pisze: >>[color=darkred] >>> na 70% wyrób domowy.[/color] >> >> Takie wyroby fajnie palą. Również "się". :) >> >>[/color] > > dobry wyrob i dobrze schlodzony nie ma prawa palic > ;o)[/color]
Solidnie zmrożona Śliwka Łącka, rozlana na stół i podpalona, o mały włos nie doprowadziła do spalenia kamienicy na wrocławskim "trójkącie". :]
-- Marcin "Kenickie" Mydlak GG: 291246 ; kenickie<at>box43<kropek>pl; skype: kenickie_pl
Marcin "Kenickie" Mydlak pisze:[color=blue] > click pisze:[color=green] >> Marcin "Kenickie" Mydlak pisze:[color=darkred] >>> Krzysztof pisze: >>> >>>> na 70% wyrób domowy. >>> >>> Takie wyroby fajnie palą. Również "się". :) >>> >>>[/color] >> >> dobry wyrob i dobrze schlodzony nie ma prawa palic >> ;o)[/color] > > Solidnie zmrożona Śliwka Łącka, rozlana na stół i podpalona, o mały włos > nie doprowadziła do spalenia kamienicy na wrocławskim "trójkącie". :][/color]
rozrozniasz subtelnosci jakie wprowadza zwrotnosc czasownika? ;P a znrazanie sliwowicy powinno byc penalizowane ! -- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
click pisze: [color=blue] > takie polskie winogrona zdaje sie bardziej spelnia sie w grappie niz w > winie ;o)[/color]
W nalewce dobrze dają radę, w zeszłym roku dostałem, ale za mało było na wino to nalewkę nastawiłem żeby się nie zmarnowały, miód!
-- Ziemo
click pisze: [color=blue] > rozrozniasz subtelnosci jakie wprowadza zwrotnosc czasownika? ;P > a znrazanie sliwowicy powinno byc penalizowane > ![/color]
A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z ogniska ? :) -- Rafał "SP" Gil - [url]http://www.rafalgil.pl/[/url] Naprawa skuterów i motocykli MOTOPOWER [url]http://www.motopower.pl/[/url] Części do skuterów Kaski z homologacją Części do motocykli [url]http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5356008[/url]
Rafał "SP" Gil pisze:[color=blue] > click pisze: >[color=green] >> rozrozniasz subtelnosci jakie wprowadza zwrotnosc czasownika? ;P >> a znrazanie sliwowicy powinno byc penalizowane >> ![/color] > > A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z > ogniska ? :)[/color]
kiedy? ;o) -- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Użytkownik "click" <click_n_ride@psychop.op.pl> napisał w wiadomości news:g5793s$hmg$1@news.onet.pl...[color=blue][color=green] >> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z >> ogniska ? :)[/color] > > kiedy? > ;o)[/color]
no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad ogniskiem...
-- serdeczności! zbisa
>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z[color=blue][color=green][color=darkred] >>> ogniska ? :)[/color] >> kiedy? >> ;o)[/color] > > no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad > ogniskiem...[/color]
Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...
--
marcin
Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai.
oliveira pisze:[color=blue][color=green][color=darkred] >>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą >>>> z ogniska ? :) >>> kiedy? >>> ;o)[/color] >> >> no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad >> ogniskiem...[/color] > > Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...[/color]
no przymusu nie ma
;o)
-- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Użytkownik "oliveira" <_oliveira@go2.pl_> napisał w wiadomości news:g57l13$r73$1@inews.gazeta.pl...[color=blue][color=green][color=darkred] >>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z >>>> ogniska ? :) >>> kiedy? >>> ;o)[/color] >> >> no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad >> ogniskiem...[/color] > > Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...[/color]
i bład.... na rozchodne duża szklanka, na dwa palce %, dopełnic dobrym sokiem pomidorowym, wkrecic sporo pieprzu, odrobina soli, zamieszac i wypić - poranek jak marzenie, bez zbędnych wspomnień.... :-))) wielokrotnie przepraktykowane....
-- serdeczności! zbisa
zbisa pisze:[color=blue] > Użytkownik "oliveira" <_oliveira@go2.pl_> napisał w wiadomości > news:g57l13$r73$1@inews.gazeta.pl...[color=green][color=darkred] >>>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą z >>>>> ogniska ? :) >>>> kiedy? >>>> ;o) >>> no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad >>> ogniskiem...[/color] >> Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...[/color] > > i bład.... na rozchodne duża szklanka, na dwa palce %,[/color]
no ale nie sliwka na Boga?! [color=blue] > dopełnic dobrym > sokiem pomidorowym,[/color]
z tym sa juz tez coraz wieksze problemy [color=blue] > wkrecic sporo pieprzu, odrobina soli, zamieszac i > wypić - poranek jak marzenie, bez zbędnych wspomnień.... :-))) wielokrotnie > przepraktykowane.... >[/color]
ja dodaje bazylie i oliwke -- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
Użytkownik "click" <click_n_ride@psychop.op.pl> napisał w wiadomości news:g57o73$sj6$1@news.onet.pl...[color=blue] > zbisa pisze:[color=green] >> Użytkownik "oliveira" <_oliveira@go2.pl_> napisał w wiadomości >> news:g57l13$r73$1@inews.gazeta.pl...[color=darkred] >>>>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie kałbachą >>>>>> z ogniska ? :) >>>>> kiedy? >>>>> ;o) >>>> no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad >>>> ogniskiem... >>> Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...[/color] >> >> i bład.... na rozchodne duża szklanka, na dwa palce %,[/color] > > no > ale nie sliwka na Boga?! >[color=green] >> dopełnic dobrym sokiem pomidorowym,[/color] > > z tym sa juz tez coraz wieksze problemy >[color=green] >> wkrecic sporo pieprzu, odrobina soli, zamieszac i wypić - poranek jak >> marzenie, bez zbędnych wspomnień.... :-))) wielokrotnie >> przepraktykowane.... >>[/color] > > ja dodaje bazylie i oliwke > -- > c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie > "Who wants to pedal bike uphill? > The fun is going DOWNHILL" [John Breeze][/color]
>>>>> A co powiesz o piciu śliwki pod sok pomidorowy i zagryzanie[color=blue][color=green][color=darkred] >>>>> kałbachą z ogniska ? :) >>>> kiedy? >>>> ;o) >>> >>> no trudno - mnie tez namówiliscie :-))) i bułeczka opieczona nad >>> ogniskiem...[/color] >> >> Kurde... ja nie lubię soku pomidorowego...[/color] > > no przymusu nie ma[/color]
Oprócz Łąckiej poleciłbym do tego 2 nalewki - miętówkę i piołunówkę (obie z zalanych świeżych ziół) na bimberku oczywiście. Problemem byłby jedynie powrót z takiej imprezy ;) A do picia tych trzech rzeczy jako gaśnica najlepsza jest zwykła herbata - soki psują smak.
--
marcin
Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai.
oliveira pisze: [color=blue] > A do picia tych trzech rzeczy jako gaśnica najlepsza jest zwykła herbata > - soki psują smak. >[/color]
zielona to jedyny dopuszczalny kontekst dla tej herbaty a do zwyklego bimbru njlepszy jet kompot z suszyn ;o) -- c l i c k ' n ' r i d e | MSPANC Cigarettes and coffee, man, that's a combination ;-)
Wy tu sobie pogadajcie, a ja się tego pojutrze napiję...
--
marcin
Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai.
zbisa pisze: [color=blue] > i bład.... na rozchodne duża szklanka, na dwa palce %, dopełnic dobrym > sokiem pomidorowym, wkrecic sporo pieprzu, odrobina soli, zamieszac i > wypić - poranek jak marzenie[/color]
i zielonego pora naciowego w ramach słomki ;) fajnie brzmi i wygląda, ale dla mnie to już zupa
-- Ziemo
Ziemo pisze[color=blue] > zbisa pisze: >[color=green] >> i bład.... na rozchodne duża szklanka, na dwa palce %, dopełnic dobrym >> sokiem pomidorowym, wkrecic sporo pieprzu, odrobina soli, zamieszac i >> wypić - poranek jak marzenie[/color] > > i zielonego pora naciowego w ramach słomki ;) fajnie brzmi i wygląda, > ale dla mnie to już zupa >[/color]
nie znasz sie ;P zupa jest z makaronem albo z ryzem
to tylko raz sie nie udalo jak mielismy to przyrzadzic na spirytusie ale kolezanki z akademika "inteligentnie" nei wlozyly spirtu do zamrazalnika killer on board -- c l i c k ' n ' r i d e | MSPANC Cigarettes and coffee, man, that's a combination ;-)
On Thu, 10 Jul 2008 15:02:52 +0200, Krzysztof wrote:[color=blue] >Niekoniecznie, zaczyna się powrót do polskich upraw wina, powstały odmiany >winogron odpornych na mrozy. >Powstają wina całkiem niezłe, oczywiscie nie są to hiszpańskie czy włoskie >pełne słońca ale jak na polskie warunki sa to niezłe wina stołowe.[/color]
A czy to sie w ogole oplaca ?
Ropa jeszcze tania, czemu nie robic wina tam gdzie sa sprzyjajace warunki ?
J.
oliveira pisze:[color=blue] > Wy tu sobie pogadajcie, a ja się tego pojutrze napiję... >[/color]
no i jak? ;o) -- c l i c k 'n' r i d e | kto nie pije, ten nie jedzie "Who wants to pedal bike uphill? The fun is going DOWNHILL" [John Breeze]
click pisze:[color=blue] > oliveira pisze:[color=green] >> Wy tu sobie pogadajcie, a ja się tego pojutrze napiję... >>[/color] > > no i jak? ;o)[/color]
jeszcze leży, albo czeka na klawiature z brailem ;)
-- Ziemo
>>> Wy tu sobie pogadajcie, a ja się tego pojutrze napiję...[color=blue][color=green][color=darkred] >>>[/color] >> >> no i jak? ;o)[/color] > > jeszcze leży, albo czeka na klawiature z brailem ;)[/color]
Tak jak miało być. Dopiero wróciłem do Wro, a już czytam, że musiałem szybko pić bo sie ciemno robiło... ;)
--
marcin
Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai.
oliveira pisze:[color=blue][color=green][color=darkred] >>>> Wy tu sobie pogadajcie, a ja się tego pojutrze napiję... >>>> >>> >>> no i jak? ;o)[/color] >> >> jeszcze leży, albo czeka na klawiature z brailem ;)[/color] > > Tak jak miało być. Dopiero wróciłem do Wro, a już czytam, że musiałem > szybko pić bo sie ciemno robiło... ;) > >[/color]
czyli nic nie zostauo? :o( -- c l i c k ' n ' r i d e | MSPANC Cigarettes and coffee, man, that's a combination ;-)
> czyli nic nie zostauo?[color=blue] > :o([/color]
Nie mogłem zabrać na drogę, ale jak następnym razem się uda, to coś przywiozę.
--
marcin
Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai.
Rafał \SP\ Gil <usenet@motopower.pl> napisał(a): [color=blue] > Jak w temacie - gdzie we wro kupię sprzęt do pędzenia bimbru i > wina, i gdzie doradzą początkującemu bimbro-winniczkowi ? :) >[/color] Z tego co pamietam to kiedys widzialem troche sprzetu do produkcji wina i nalewek w OBI. Moze dalej cos maja. Do bimbru moze byc trudniej w tego typu sklepach bo to nielegalne :)
Pozdrawiam
Gedeon -- [url]www.tenis-promaster.pl[/url]
--
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plrebeccafierce.htw.pl
|
|
|